Pojdi iskat
eGradiva Predstavitve Dejavnosti Od A do Ž
Od A do Ž / Tematski projekti / Življenjska raznovrstnost / Zavarovana območja / Kočevski park - Kolpa Pišite nam Tiskaj stran
Tematski projekti
Kaj se dogaja v naravi?
Znamenite osebe
Pomembni dnevi in dogodki
Od A do Ž
PREDSTAVITVE IN DOGODKI
Predstavitve/dogodki
Svetovanja
 Arhiv dogodkov 

UČNA GRADIVA
Pravkar izšlo
V pripravi
Katalog gradiv

INFORMACIJE
Potrditve
 Recenzije
 Vprašajte nas

E-NOVICE
DZS

EPI BRALNE ZNAČKE

Domov
Kontakt
E-revija
Kočevski park

   

Kočevsko je svojevrstna pokrajina na visokem kras. Doma in v svetu poznajo to pokrajino po izjemno ohranjenih gozdovih, bogatem živalskem svetu in po pestri zgodovini. Obsežni predeli Roga, goteniškega Snežnika, Stojne in Male gore ter grebenov nad reko Čabranko in reko Kolpo so ena izmed najobsežnejših bivališč velikih zveri - medveda, risa in volka. Obsega kar 737 kvadratnih metrov.
Kraško pokrajino bogati zanimiv podzemni svet s številnimi kraškimi jamami, vrtačami, kraškimi polji in ponikalnicami.


Redke in ogrožene rastlinske vrste

Jelenov jezik
(praprotnice) 
    Šotni mah
(mahovi) 
    Stebelce je močno razvejano. Stebelne lističe razlikujemo od lističev vejic po mrtvih celicah, ki služijo za shranjevanje vode. Raste na vlažnih travnikih in v gozdovih. 
Ima usnjate, kratkopecljate liste z jezičasto ploskvijo inčrtalastimi, poševnimi trosišči. Raste v vlažnih, senčnih gozdovih.   
     
Rebrenjača
(praprotnice) 
  Ozkolistna narcisa
(narcisovke) 
     
Iz debele korenike poganjajo enkrat pernato deljeni listi s suličasto ploskvijo. Jalovi listi, ki prezimijo, oblikujejo po zemlji razprostrto rozeto, plodni listi pa so pokončni in ne prezimijo. raste v vlažnih gozdovih na zakisani podlagi.    Rastlina z belimi cvetovi, prašniki so nameščeni v isti višini in ob zrelosti lepo vidni v cvetni cevi. Raste na travnikih, čebulica je občutljiva na gnojenje. 

Redke in ogrožene živalske vrste


Rjavi medved 
(zveri)
  Ris 
(zveri)
     
Telo ima pokrito z gosto, svetlo do temnorjavo dlako. Zadržuje se v sklenjenih, velikih gozdnatih predelih. Aktiven je predvsem v mraku in ponoči. Dobro plava, pleza, teče, je samotar. Pari se od aprila do avgusta, brejost pa traja od 7 do 8 mesecev. Navadno skoti 2 do 4 mladiče.    Je največja evropska mačka. Hrbtno stran ima rdečkasto sivo in nejasno lisasto, trebušno pa belo. Na ušesih ima značilne čopke. Je visokonog, s kratkim repom, ki je na koncu črn. Pari se februarja in marca. Mladiče skoti v maju ali juniju.
     
Divja mačka 
(zveri)
  Volk 
(zveri)
       
Samci so sivkasto črni, samice rumenkasto sive. Rep ima kratek, košat in na koncu črn. Najpogosteje se zadržuje v težko prehodnih gozdovih, grmovnatih stepah, poraslih goratih območjih. Aktivna je v mraku in ponoči. Prebiva v votlinah, lisičinah, jazbinah in kunčjih rovih.   Zadržuje se v širnih gozdnatih območjih in se izogiba človeški bližini. Aktiven je v mraku in ponoči; pozimi živi v krdelu, poleti pa kot samotar. Samica skoti od marca do aprila 4 do 6 mladičev. 
     
Navadni jelen 
(sodoprsti kopitarji)
  Modras 
(luskarji)
     
Poleti je rdeče rjav, pozimi rjavo siv. Samec ima podolgovato glavo z razvejanim rogovjem, samice pa so brez rogovja. Živi v skupinah, le močni samci so samotarji.    Kača, ki doseže velikost do 90 centimetrov, ima konec gobca privihan navzgor v rožiček. Na hrbtu ima značilno temno cikcakasto progo. Rad ima skalne predele, porasle z grmovjem. Aktiven je ponoči. Hrani se predvsem z mišmi, krti in manjšimi pticami. Je ZELO STRUPEN.
 
Zavarovana območja
Krajinski park Goričko
• več
Sečoveljske soline
• več
Logarska dolina
• več
Lahinja
• več
Ljubljansko barje
Mura
• več
Kočevski park - Kolpa
• več
Škocjanske jame
• več
Krajinski park Šturmovci
© DZS, d. d., (2008 - 2011) | Pravna obvestila | Kolofon | Nagradne igre | Pogoji oglaševanja | Politika piškotkov