Pojdi iskat
eGradiva Predstavitve Dejavnosti Od A do Ž
Od A do Ž / Tematski projekti / Življenjska raznovrstnost / Zavarovana območja / Krajinski park Goričko Pišite nam Tiskaj stran
Tematski projekti
Kaj se dogaja v naravi?
Znamenite osebe
Pomembni dnevi in dogodki
Od A do Ž
PREDSTAVITVE IN DOGODKI
Predstavitve/dogodki
Svetovanja
 Arhiv dogodkov 

UČNA GRADIVA
Pravkar izšlo
V pripravi
Katalog gradiv

INFORMACIJE
Potrditve
 Recenzije
 Vprašajte nas

E-NOVICE
DZS

EPI BRALNE ZNAČKE

Domov
Kontakt
E-revija
Krajinski park Goričko




  Goričko je pokrajina na skrajnem severovzhodu Slovenije, kjer se prepletajo naravne prvine s kmetijsko kulturno krajino. Krajinski park se razteza na 45 tisoč hektarjih, od tega je tretjina porasla z gozdom, ki skupaj z vodami, travniki, njivami, sadovnjaki in naselji tvori bogato življenjsko okolje za redke rastlinske in živalske vrste.
Goričko je trideželni park Slovenije, Madžarske in Avstrije in je edinstveno območje ohranjene narave na stičišču treh dežel, ki so ga vsaka na svoji strani zavarovale in se obvezale, da te dragocenosti območja ohranijo.




Redke in ogrožene rastlinske vrste krajinskega parka Goričko


Rumena maslenica
(zlatokorenovke)
    Sibirska perunika
(perunikovke)
 
   
Cvetovi so veliki, rumeni; prijetno dišijo. Raste v vlažnih in senčnih predelih.


  Rastlina z modrovijoličnimi cvetovi, ki raste na močvirnih in barskih travnikih, jarkih, občasno poplavljenih tleh.
     
Dišeči volčin
(volčinovke)
  Ozkolistna narcisa
(narcisovke)
     
Do 50 cm visok grmič s štrlečimi, dlakavimi vejami. Listi ostanejo na vejah tudi pozimi. Cvetovi so rožnati, prijetno dišeči. Raste po prisojnih pobočjih in predvsem v borovih gozdovih na peščenih tleh.
  Rastlina z belimi cvetovi, prašniki so nameščeni v isti višini in ob zrelosti lepo vidni v cvetni cevi. Raste po travnikih, čebulica je občutljiva na gnojenje.
     
Navadna kukavica
(kukavičevke)
   
     
Cvetovi škrlatno rdeče barve, združeni v kratke ovalne grozde. Raste po travnikih, ki so občasno poplavljeni, pa tudi na suhih travnikih in pustih tratah.    


Redke in ogrožene živalske vrste krajinskega parka Goričko



Ovnič ali ivanjščica

(metulji)

     Navadni močerad
(dvoživke)
   
Barva prednjih kril je modro-črna z rahlo zelenkastim leskom in karminsko rdečimi lisami. Na glavi ima dolge betičaste tipalnice. Najpogosteje se zadržuje na odprtih travnikih in jasah, na cvetovih osatov in grintovcev.
  Telo je bleščeče črno z velikimi rumenimi lisami, ki predstavljajo svarilno barvo. Aktiven je ob mraku in ponoči, ob dežju pa ga srečamo tudi podnevi. Čez dan se skriva pod kamenjem, listjem in v luknjah trhlih dreves. Prezimi otrpel v luknjah, kjer je varen pred zmrzaljo. Zadržuje se v vlažnih gozdovih.
     
Bela štorklja 
(močvirniki)
  Veliki skovik
(sove)
 
     
Prepoznamo jo po črno-belem perju, velikem rdečem kljunu in dolgih rdečih nogah. Je zelo zaupljiva ptica, ki jo srečamo na obdelanih poljih. Najraje gnezdi na opuščenih dimnikih hiš in električnih drogovih. Je ptica selivka.
  Zelo majhna sova z obušesnimi čopki, sivo rjavim perjem in svetlimi očmi. Hrani se predvsem z žuželkami in malimi sesalci. Gnezdi v drevesnih luknjah. Zadržuje se v vrtovih in parkih.
     
Rogač 
(hrošči)
 
   
     
Je največji evropski hrošč s temnorjavimi pokrovkami. Samec ima zgornjo čeljust podaljšano v klešče. Hrani se s sokom iz hrastovih debel, zato se zadržuje predvsem v hrastovih gozdovih.    
 
Zavarovana območja
Krajinski park Goričko
• več
Sečoveljske soline
• več
Logarska dolina
• več
Lahinja
• več
Ljubljansko barje
Mura
• več
Kočevski park - Kolpa
• več
Škocjanske jame
• več
Krajinski park Šturmovci
© DZS, d. d., (2008 - 2011) | Pravna obvestila | Kolofon | Nagradne igre | Pogoji oglaševanja | Politika piškotkov