Pojdi iskat
eGradiva Predstavitve Dejavnosti Od A do Ž
Od A do Ž / Pomembni dnevi in dogodki / April / Svetovni dan Zemlje (22.4.) Pišite nam Tiskaj stran
Tematski projekti
Kaj se dogaja v naravi?
Znamenite osebe
Pomembni dnevi in dogodki
Od A do Ž
PREDSTAVITVE IN DOGODKI
Predstavitve/dogodki
Svetovanja
 Arhiv dogodkov 

UČNA GRADIVA
Pravkar izšlo
V pripravi
Katalog gradiv

INFORMACIJE
Potrditve
 Recenzije
 Vprašajte nas

E-NOVICE
DZS

EPI BRALNE ZNAČKE

Domov
Kontakt
E-revija
Vrste odpadnih voda in onesneževanje naravnih voda

(Povzeto po knjigi Kazimir Tarman Ekologija)

Odpadna voda je voda, kateri je človek s svojo dejavnostjo spremenil fizikalne, kemijske in biološke lastnosti. Po načinu izrabe vode, vsebnosti primesi in virih onesnaževanja jih delimo v več vrst.

Odpadne vode so komunalne, industrijske, kmetijske in druge. Razlikujejo se predvsem po vnesenih sestavinah, ki jih vsebujejo. Če se v odpadnih vodah mešajo različne vrste odplak, lahko nastanejo iz njih nove spojine.

Zaradi ljudskega prepričanja, da se voda očisti nesnage, če se pretoči čez tri kamne, so nekoč kanalizacijo speljevali neposredno v bližnje reke, jezera ali morje. Preprosto je to pomenilo, da se bo reka sama očistila, računali so na samočistilno sposobnost naravnih voda. Samočistilna moč voda zaradi delujočih organizmov je velika, vendar ni neomejena. Organske odplake se po toku navzdol z mikrobnim delovanjem razkrojijo v enostavnejše rudninske snovi, če le-teh ni preveč, in voda je znova čista. Prevelik dotok kanalizacijskih vod z organskimi ostanki pa preobremeni razkrojevalno možnost aerobnih vodnih organizmov v reki ali jezeru.

Onesnažila, ki jih vnašamo v vode, delimo v biotsko razgradljive snovi, kužne mikrobe, suspendirane delce peska in gline, anorganske kemične snovi, organske spojine, detergente in pralna sredstva, rastlinske hranilne snovi iz mineralnih gnojil, biocidi, antibiotiki in druga zdravila, radioaktivne snovi in hladilno vodo.

Biocidi so sredstva, ki ubijajo živa bitja. Mednje sodijo insekticidi, rodenticidi, herbicidi, fungicidi in drugo. Namenjeni so za zatiranje škodljivih žuželk, glodalcev, plevelov, gliv. V površinske vode in podtalnico se izpirajo s padavinami, pranjem škropilnic, zatiranjem plevelov na železniških progah in iz neurejenih deponij z ostanki teh sredstev. V podtalnico se izpirajo posebno iz plitivih in s humusom ter glino revnih tal, kakršna so na Ptujskem in Dravskem polju ter na celjskem območju. Zastrupljajo zlasti školjke, rake, ribe, vodne ptiče in druge živali. Skozi prehranjevalne verige se njihova koncentracija v organizmih povečuje; procesu pravimo biološka akumulacija. Nekatera od teh sredstev so rakotvorna, druga povzročajo nepravilnosti v razvoju zarodkov – pravimo, da so teratogena.

 
Škodljivi in koristni ozon ter ozonska luknja nad Antarktiko
Iz polutantov, ki jih vsebujejo izpušni plini avtomobilov, kot so dušikovi oksidi in ogljikovodiki, nastaja, posebno v času temperturnih inverzij, smog.
• več
Vrste odpadnih voda in onesneževanje naravnih voda
Odpadna voda je voda, kateri je človek s svojo dejavnostjo spremenil fizikalne, kemijske in biološke lastnosti.
• več
Slovenija je po številu vrst živih bitij med najbogatejšimi deželami v Evropi
Do danes so opisali za ves svet okrog 2 milijona vrst živih bitij, čeprav naj bi jih živelo na Zemlji 5 do 12 milijonov.
• več
Kaj pomeni?

biološka akumulacija
– naraščanje koncentracije strupenih snovi vzdolž prehranjevalne verige.

podtalnica (podtalna voda) – voda, ki pronica v prepustne kamnine (vodonosnik) in se nabira ter premika nad neprepustno plastjo (glina, ilovica).

biocidi – razl. sredstva za zatiranje bolezni, škodljivcev in plevelov; zatirajo tako rastlinske kot živalske organizme.

• več
© DZS, d. d., (2008 - 2011) | Pravna obvestila | Kolofon | Nagradne igre | Pogoji oglaševanja | Politika piškotkov