Pojdi iskat
eGradiva Predstavitve Dejavnosti Od A do Ž
Od A do Ž / Tematski projekti / Varstvo narave - temelj preživetja Pišite nam Tiskaj stran
Tematski projekti
Kaj se dogaja v naravi?
Znamenite osebe
Pomembni dnevi in dogodki
Od A do Ž
PREDSTAVITVE IN DOGODKI
Predstavitve/dogodki
Svetovanja
 Arhiv dogodkov 

UČNA GRADIVA
Pravkar izšlo
V pripravi
Katalog gradiv

INFORMACIJE
Potrditve
 Recenzije
 Vprašajte nas

E-NOVICE
DZS

EPI BRALNE ZNAČKE

Domov
Kontakt
E-revija
Varstvo narave - temelj preživetja

Čebulni test

(avtor: Peter Firbas)

Že leta 1937 so prvič poročali o poškodbah kromosomov, ki so jih povzročili rentgenski žarki. Sledilo je odkritje, da povzročajo podobne poškodbe tudi ultravijolični žarki. Sodobne raziskave pa so privedle do spoznanja, da povzročajo poškodbe na genetskem materialu še številne kemične snovi. Prav slednje predstavljajo največjo nevarnost, saj se je v zadnjih nekaj desetletjih zelo povečal njihov vnos v okolje z industrijskimi odplakami, intenzivnim kmetijstvom in nenazadnje tudi s povečanim turizmom. Tako govorimo o industrijskih kemičnih snoveh, težkih kovinah, kemičnih snoveh farmacevtskega izvora in najrazličnejših biocidnih pripravkih (snovi, s katerimi zatiramo glive, plevel in žuželke v kmetijstvu). Mnogim snovem pa stopnja strupenosti še ni določena, kaj šele genotoksičnost (vpliv na dedno snov) oziroma kancerogenost.

Kmalu je postalo jasno, da analitska kemija ne obvladuje popolnega nadzora nad vnosom strupenih snovi v okolje. Od približno 700 prepoznavnih toksičnih in genotoksičnih snovi, ki jih lahko zasledimo v vodi, jih z običajnimi fizikalno-kemijskimi analizami nadzorujemo le slabih 10 odstotkov (povzeto po EU Chemical Bureau, Natural Resources Defence Council: Think before you drink).

Novejše raziskave so tako ubrale novo pot – biološke raziskovalne metode. Njihovi rezultati temeljijo na odzivnosti testnih organizmov. Eden izmed prvih bioloških načinov, ki se je uveljavil v nekaterih evropskih deželah (predvsem na Švedskem in Danskem), je čebulni test ali strokovno Allium test.

Raziskave na čebuli (Allium cepa L.) so primerne predvsem zaradi:
• hitre rasti korenin,
• stalnega števila kromosomov,
• hitrega odziva na genotoksične snovi,
• zelo malo spontanih kromosomskih poškodb (to je pomembno pri negativni kontroli).


Pri Allium testu ločimo tri stopnje:

Allium splošni toksični test
Ta metoda je lahka, dostopna in enostavna ter zelo občutljiva za ugotavljanje in ocenitev splošne onesnaženosti okoljskih vzorcev (predvsem vod) s škodljivimi kemičnimi snovmi.   • več
Allium anafazno-telofazni genotoksični test
S to metodo ugotavljamo okvare in poškodbe kromosomov v procesu delitve celice – pri mitozi.   • več
Allium metafazni genotoksični test
Z njim ugotavljamo predvsem različne poškodbe kromosomov, ki so posledica vnosa strupenih snovi v okolje oziroma v vodo. Sam test je še natančnejši in občutljivejši od anafazno-telofaznega.   • več
 
Potek čebulnega testa
Raziskave se lahko lotite na treh nivojih: z nezahtevnim Allium splošnim toksičnim testom, z nekoliko zahtevnejšim Allium anafazno-telofaznim genotoksičnim testom ali pa s precej zahtevnim Allium metafaznim genotoksičnim testom.
• več
© DZS, d. d., (2008 - 2011) | Pravna obvestila | Kolofon | Nagradne igre | Pogoji oglaševanja | Politika piškotkov