Pojdi iskat
eGradiva Predstavitve Dejavnosti Od A do Ž
Od A do Ž / Tematski projekti / Varstvo narave - temelj preživetja / Čebulni test Pišite nam Tiskaj stran
Tematski projekti
Kaj se dogaja v naravi?
Znamenite osebe
Pomembni dnevi in dogodki
Od A do Ž
PREDSTAVITVE IN DOGODKI
Predstavitve/dogodki
Svetovanja
 Arhiv dogodkov 

UČNA GRADIVA
Pravkar izšlo
V pripravi
Katalog gradiv

INFORMACIJE
Potrditve
 Recenzije
 Vprašajte nas

E-NOVICE
DZS

EPI BRALNE ZNAČKE

Domov
Kontakt
E-revija
Allium splošni toksični test
(avtor: Peter Firbas)

Ta metoda je lahka, dostopna in enostavna ter zelo občutljiva za ugotavljanje in ocenitev splošne onesnaženosti okoljskih vzorcev (predvsem vod) s škodljivimi kemičnimi snovmi. Kaj hitro ugotovimo, da je od stopnje onesnaženosti odvisna hitrost rasti in dolžina koreninic testne rastline mlade čebule (Allium cepa L.). Strupene snovi namreč upočasnjujejo (inhibirajo) in zaustavljajo rast koreninic testnih rastlin. Čim daljše so koreninice, tem manjša je stopnja strupenih snovi v vodi ter obratno.

   
Koreninice so dolge, saj je voda neonesnažena. Vzorec smo vzeli pri izviru reke. Koreninice niso zrasle. Voda vsebuje veliko škodljivih kemičnih snovi, ki so preprečile njihovo rast.

Da ugotovimo, ali test sploh deluje in kakšna je njegova odzivnost, moramo sočasno s poskusom pripraviti še pozitivno in negativno kontrolo.

Pri pozitivni kontroli uporabimo različno koncentracijo že znanih kemičnih snovi, raztopljenih v vodi, za katere je že poznana njihova toksičnost in genotoskičnost. Pri tem pogosto uporabljajo metil metansulfonat.

Pri negativni kontroli
pa uporabimo le vodo iz pipe, ki jo prefiltriramo bodisi z dvostopenjskim ali tristopenjskim filtrirnim sistemom. Pri naših poskusih lahko uporabimo destilirano vodo.



 
Postanite raziskovalci
S čebulnim testom boste lahko ugotovili stopnjo onesnaženosti bližnje reke, jezera ali potoka, vode iz čistilne naprave, škodljivost čistilnih sredstev in raznih kemičnih snovi ...
• več
Potek čebulnega testa
Raziskave se lahko lotite na treh nivojih: z nezahtevnim Allium splošnim toksičnim testom, z nekoliko zahtevnejšim Allium anafazno-telofaznim genotoksičnim testom ali pa s precej zahtevnim Allium metafaznim genotoksičnim testom.
• več
© DZS, d. d., (2008 - 2011) | Pravna obvestila | Kolofon | Nagradne igre | Pogoji oglaševanja | Politika piškotkov