Pojdi iskat
eGradiva Predstavitve Dejavnosti Od A do Ž
Od A do Ž / Tematski projekti / Varstvo narave - temelj preživetja / Čebulni test Pišite nam Tiskaj stran
Tematski projekti
Kaj se dogaja v naravi?
Znamenite osebe
Pomembni dnevi in dogodki
Od A do Ž
PREDSTAVITVE IN DOGODKI
Predstavitve/dogodki
Svetovanja
 Arhiv dogodkov 

UČNA GRADIVA
Pravkar izšlo
V pripravi
Katalog gradiv

INFORMACIJE
Potrditve
 Recenzije
 Vprašajte nas

E-NOVICE
DZS

EPI BRALNE ZNAČKE

Domov
Kontakt
E-revija
Allium metafazni genotoksični test
(Avtor: Peter Firbas)

Z njim ugotavljamo predvsem različne poškodbe kromosomov, ki so posledica vnosa strupenih snovi v okolje oziroma v vodo. Sam test je še natančnejši in občutljivejši od anafazno-telofaznega.

S kondenzacijo kromatina v metafazi mitoze se oblikujejo metafazni kromosomi. Nekatere snovi, ki jim pravimo citostatiki (npr. kolhicin ali pa 8-hidroksi quinolin), lahko v metafazi blokirajo celično delitev. Takrat so kromosomi in njihove poškodbe tudi najlepše vidne. Morebitne poškodbe kromosomov pokažejo zelo jasno sliko o vsebnosti genotoksičnih snovi.


   
Navadna čebula (Allium cepa L.) ima 16 kromosomov oziroma 8 parov kromosomov. Razlikujejo se po velikosti in obliki. Kromosom sestavljata dve vzporedno potekajoči kromatidi (obarvani modro in vijoličasto). Kromosom ima tudi centromer, ki ga deli v daljši krak (obarvan rumeno) in krajši krak (obarvan vijoličasto).


Glede na lego centromera ločimo več tipov kromosomov. Kromosomska kraka sta lahko enako dolga, ali pa je en daljši in drugi krajši.

Pri metafaznem testu lahko sledimo poškodbam na kromatidah ali pa na celotnem kromosomu. Tako ločimo: enojni lom kromatide, dvojni lom kromatide, špranjasti lom, lom v centromeru, krožni kromosom in še številne druge. Čim večja je genotoksičnost tem več je poškodovanih kromosomov v celici. Na enem kromosomu se lahko pojavi tudi več različnih poškodb.

 
Postanite raziskovalci
S čebulnim testom boste lahko ugotovili stopnjo onesnaženosti bližnje reke, jezera ali potoka, vode iz čistilne naprave, škodljivost čistilnih sredstev in raznih kemičnih snovi ...
• več
Potek čebulnega testa
Raziskave se lahko lotite na treh nivojih: z nezahtevnim Allium splošnim toksičnim testom, z nekoliko zahtevnejšim Allium anafazno-telofaznim genotoksičnim testom ali pa s precej zahtevnim Allium metafaznim genotoksičnim testom.
• več
© DZS, d. d., (2008 - 2011) | Pravna obvestila | Kolofon | Nagradne igre | Pogoji oglaševanja | Politika piškotkov