Pojdi iskat
eGradiva Predstavitve Dejavnosti Od A do Ž
Od A do Ž / Pomembni dnevi in dogodki / April / Svetovni dan zdravja (7. 4.) Pišite nam Tiskaj stran
Tematski projekti
Kaj se dogaja v naravi?
Znamenite osebe
Pomembni dnevi in dogodki
Od A do Ž
PREDSTAVITVE IN DOGODKI
Predstavitve/dogodki
Svetovanja
 Arhiv dogodkov 

UČNA GRADIVA
Pravkar izšlo
V pripravi
Katalog gradiv

INFORMACIJE
Potrditve
 Recenzije
 Vprašajte nas

E-NOVICE
DZS

EPI BRALNE ZNAČKE

Domov
Kontakt
E-revija
Zakaj uporabljamo zdravilne rastline?

(Povzeto po knjigi Nadja Prijatelj Farmakognozija, Rastlinske droge)


Za zdravljenje različnih bolezni so ljudje že več tisočletij pred našim štetjem uporabljali zdravilne rastline. Z uvajanjem sintetskih zdravil v terapijo v začetku 20. stoletja se je zlasti v razvitih državah začela njihova uporaba zmanjševati. Zdelo se je, da bodo za vedno potisnjene v pozabo, ker jih uradna medicina ne potrebuje več. Po letu 1980 pa se je zanimanje zanje znova začelo povečevati. Temu je sledila tudi farmacevtska stroka. Z modernimi analiznimi metodami so znanstveniki odkrili kemijsko strukturo številnih rastlinskih spojin. Raziskave terapevtskih učinkov so dokazale delovanje velikega števila zdravilnih rastlin. Vendar pa lahko nekritična uporaba nekaterih rastlin ogrozi človekovo zdravje in tudi življenje.

Za zdravila rastlinskega izvora veljajo enake zahteve kot za sintetska zdravila. Z ustrezno dokumentacijo mora biti dokazana njihova kakovost, varnost in učinkovitost. To je možno le, če so izdelana iz rastlinskih drog dobre kakovosti. Kakovost pa je odvisna od pridelovanja, nabiranja, sušenja, drobljenja, rezanja in shranjevanja.

Povpraševanje po zdravilnih in aromatičnih rastlinah se iz leta v leto povečuje. Uporabljajo jih za izdelovanje zdravil, kozmetičnih izdelkov, v živilski industriji za začimbe, prehranske dodatke in pijače, pa tudi v industriji naravnih zaščitnih sredstev.




Eno najpomembnejših meril za ocenjevanje kakovosti drog je vsebnost zdravilnih učinkovin. Za zdravilne rastline je značilna zelo velika genska raznolikost. V naravi se pojavlja več vrst, podvrst, zvrsti in oblik neke rastline, ki se razlikujejo po vsebnosti zdravilnih učinkovin. Njihovo vsebnost povečajo s selekcijo in žlahtnenjem.

Količina in kakovost pridelka sta odvisna od lastnosti tal: zbitosti zemlje, vodnih in zračnih razmer, pH, vsebnosti mineralnih in organskih hranil ter od mikroflore v tleh. Znano je, da nekatere rastline bolj uspevajo v kisli zemlji – navadna arnika, druge v alkalni – visoki jeglič.

Na vsebnost učinkovin zelo vplivajo tudi jakost osvetlitve med razvojem rastline. Rastline poprove mete, ki rastejo v senci, vsebujejo manj eteričnega olja in mentola od rastlin, gojenih na soncu. Pri pravi kamilici so ugotovili, da se zaradi manjše jakosti osvetlitve zmanjša število in velikost cvetnih glavic, zmanjšata pa se tudi suha teža cvetov ter vsebnost eteričnega olja.

Pomemben je tudi način setve. Večina rastlin kali tako na svetlobi kot v temi, nekatere bolje v temi – navadni slez, druge na svetlobi – zdravilna špajka.

Na pridelek in vsebnost zdravilnih učinkovin vplivata tudi oskrba z vodo in gnojenje. Gnojenje z dušikom na primer poveča vsebnost hipericina v šentjanževki in vsebnost eteričnega olj v baziliki.


Zdravilne rastline nabiramo takrat, ko vsebujejo največ zdravilnih učinkovin. Za nabiranje posameznih rastlinskih delov veljajo splošna pravila. Liste nabiramo, ko so popolnoma razviti. Cvetove nabiramo v začetku cvetenja, ko se odprejo. Takrat nabiramo tudi zeli (nadzemne dele rastlin). Plodove in semena nabiramo, ko so popolnoma zreli. Skorjo nabiramo zgodaj spomladi pred ozelenitvijo. Takrat se tudi najlažje loči od lesa. Podzemne organe (korenine, korenike, čebulice, gomolje) izkopljemo zgodaj spomladi ali pozno jeseni, ko rastline še lahko prepoznamo.

Najprimernejši čas za nabiranje zdravilnih rastlin je suho, lepo dopoldne, ko se je jutranja rosa že posušila.

Droge se pod vplivom vlage, toplote, zračnega kisika in svetlobe kvarijo. Lahko jih napadejo tudi insekti, plesni ali bakterije. Vse to preprečimo s pravilnim shranjevanjem. Navadno uporabljamo impregnirane papirnate vreče, lahko tudi steklen posode (začimbe) ali kovinske škatle (čaji). Drog z izrazitimi vonji ne smemo shranjevati skupaj.

Svetovni dan zdravja - 7. april
Nič kolikokrat smo že slišali na videz »oguljeno frazo« Zdravje je naše največje bogastvo. Šele, ko zbolimo, se zavemo njenega pomena. Mnoge bolezni povzročajo drobni organizmi, ki so povsod okoli nas. Imenujemo jih patogeni mikroorganizmi.   • več
 
Še več ...
v knjigi FARMAKOGNOZIJA - RASTLINSKE DROGE (avtorica Nadja Prijatelj)
• več
ŠENTJANŽEVKA VISOKI JEGLIČ ZDRAVILNA ŠPAJKA (BALDRIJAN) VINSKA RUTICA
PRAVA KAMILICA
Kaj pomeni?

rastlinske droge
- so v glavnem cele, razdrobljene ali razrezane rastline, deli rastlin, alge, glive, lišaji v neobdelanem stanju, običajno so posušene, včasih tudi sveže.

navadna arnika (Arnica montana)
- razširjena je v Evropi in na jugu Rusije. Nabiramo cvetove, ki vsebujejo grenčine, flavonoide in nekaj eteričnega olja.

visoki jeglič (Primula elatior)
- raste na više ležečih sončnih vlažnih travnikih in gozdnih obronkih v Evropi ter v Centralni in Jugozahodni Aziji. Nabiramo korenike, in sicer v tretjem letu rasti.

prava kamilica (Matricaria recutita)
- izvira iz Jugovzhodne Evrope in Bližnjega vzhoda. Danes raste kot njivski plevel in ob poteh.

navadni slez (Althaea officinalis)
– izvira iz Evrope in Zahodne Azije, razširjen je tudi v Severni Ameriki. Nabiramo korenino in liste, saj vsebujejo sluzi, ki varujejo sluznice pred draženjem.

poprova meta (Mentha x piperita)
– je križanec med dvema vrstama divje rastočih met (klasasto in vodno). Vsebuje eterično olje, ki ugodno deluje na prebavila.

zdravilna špajka (Valeriana officinalis)
– baldrijan; izvira iz Evrope in Azije, raste tudi v Severni Ameriki. Nabiramo korenine, ki vsebujejo eterično olje z valerensko kislino.

šentjanževka (Hypericum perforatum)
– raste na suhih, kamnitih travnikih, ob poteh, na nasipih in gozdnih jasah po vsej Srednji Evropi, Severni Afriki in Zahodni Aziji. Eterična olja, hipericin in čreslovine zeli delujejo antidepresivno, spodbujajo delovanje jetrnih encimov.

• več
© DZS, d. d., (2008 - 2011) | Pravna obvestila | Kolofon | Nagradne igre | Pogoji oglaševanja | Politika piškotkov