Pojdi iskat
eGradiva Predstavitve Dejavnosti Od A do Ž
Od A do Ž / Pomembni dnevi in dogodki / April / Svetovni dan zdravja (7. 4.) Pišite nam Tiskaj stran
Tematski projekti
Kaj se dogaja v naravi?
Znamenite osebe
Pomembni dnevi in dogodki
Od A do Ž
PREDSTAVITVE IN DOGODKI
Predstavitve/dogodki
Svetovanja
 Arhiv dogodkov 

UČNA GRADIVA
Pravkar izšlo
V pripravi
Katalog gradiv

INFORMACIJE
Potrditve
 Recenzije
 Vprašajte nas

E-NOVICE
DZS

EPI BRALNE ZNAČKE

Domov
Kontakt
E-revija
Svetovni dan zdravja - 7. april


Nič kolikokrat smo že slišali na videz »oguljeno frazo« Zdravje je naše največje bogastvo. Šele, ko zbolimo, se zavemo njenega pomena.

 

Mnoge bolezni povzročajo drobni organizmi, ki so povsod okoli nas. Imenujemo jih patogeni mikroorganizmi.

 

Že od nekdaj so se zdravniki in drugi znanstveniki spraševali, kako preprečevati okužbe in kako jih, če zbolimo, zdraviti.

 

Tako je madžarski porodničar Ignatz Semmelweis ugotovil, da so poporodno mrzlico prenašali zdravniki, ko so z nečistimi rokami pregledovali porodnice. Zato je leta 1846 uvedel obvezen postopek umivanja in razkuževanja rok.

 

Angleški kirurg Joseph Lister je sredi 19. stoletja uvedel aseptično kirurgijo. S škropljenjem karbolne kisline (fenola) je preprečeval hude okužbe ran po operacijah.

 

Nemški zdravnik Robert Koch pa je ugotovil, da določen mikrob povzroča tudi določeno bolezen. Odkril je povzročitelja tuberkuloze (Kochov bacil) in kolere.

 

 

 Joseph Lister  Robert Koch


Louis Pasteur
, francoski biolog, je s poskusom dokazal, da izhaja življenje iz že obstoječega življenja. To spoznanje je prispevalo k razvoju sterilizacije in aseptične tehnike (aseptično = brez mikroorganizmov). Pasteur je prvi uporabil postopek za zmanjšanje števila mikroorganizmov, imenovan pasterizacija. Ugotovil je tudi, da lahko oslabljene mikroorganizme uporabimo za zaščito pred boleznimi, ki jih le-ti povzročajo. Razvil je prva cepiva proti steklini in vraničnemu prisadu.

Tudi številni drugi raziskovalci so iskali načine zdravljenja infekcijskih bolezni. Nemec Paul Ehrlich je vodil v začetku 20. stoletja inštitut, ki se je ukvarjal z razvojem zdravil. Zasluge za revolucijo na tem področju pa pripisujemo Alexandru Flemingu, ki je leta 1928 odkril pri glivi Penicillium notatum snov, ki jo je poimenoval penicilin. To je bil prvi odkriti antibiotik!

   
 Louis Pasteur  Alexander Fleming

Od odkritja penicilina do izdelave in uporabe zdravila za zdravljenje pa je minilo celih petnajst let. Naravni penicilin so uspešno uporabljali v prvi svetovni vojni za zdravljenje bakterijskih okužb. Danes ga proizvajajo umetno. Poznamo več vrst penicilinov, a vsi delujejo podobno – zavirajo sestavljanje celične stene.

Zakaj uporabljamo zdravilne rastline?
Za zdravljenje različnih bolezni so ljudje že več tisočletij pred našim štetjem uporabljali zdravilne rastline. Z uvajanjem sintetskih zdravil v terapijo v začetku 20. stoletja se je zlasti v razvitih državah začela njihova uporaba zmanjševati.   • več
 
© DZS, d. d., (2008 - 2011) | Pravna obvestila | Kolofon | Nagradne igre | Pogoji oglaševanja | Politika piškotkov