Pojdi iskat
eGradiva Predstavitve Dejavnosti Od A do Ž
/ Gradiva za osnovno šolo / Slovenščina / Aktualne vsebine / Puberteta / Poskrbeti zase Pišite nam Tiskaj stran
Gradiva za osnovno šolo
Dodatki in spremembe
Naša ulica
Novo 4. in 5.
PREDSTAVITVE IN DOGODKI
Predstavitve/dogodki
Svetovanja
 Arhiv dogodkov 

UČNA GRADIVA
Pravkar izšlo
V pripravi
Katalog gradiv

INFORMACIJE
Potrditve
 Recenzije
 Vprašajte nas

E-NOVICE
DZS

EPI BRALNE ZNAČKE

Domov
Kontakt
E-revija
Poskrbeti zase

Odraščati pomeni tudi naučiti se, kako poskrbeti zase, tako telesno kot čustveno.

Samo eno telo imaš, in to za vse življenje. Pomembno je, da ga poznaš, da veš, kako deluje in kako poskrbiš zanj. To še posebej velja za čas pubertete, ko te lahko številne spremembe, ki jih do zdaj nisi poznal, zmedejo, pa se včasih sprašuješ, ali je tvoje telo res tvoje.

Odraščanje lahko pomeni tudi to, da nosiš zobni aparat in se zavedaš, da boš s tem dosegel zaželeno obliko zob, ki bodo taki potem tudi ostali. To je včasih zelo težko sprejeti, še posebej, če se drugi norčujejo iz tebe. Vendar pa je pomembno gledati na stvari dolgoročno.

Ob nenadni hitri rasti v višino mnogi mladi občutijo, da so postali nerodni. To po navadi mine, vendar potrebujemo čas, da se privadimo na vse novo. Med puberteto postaneta umivanje in splošna higiena še bolj pomembna. Koža namreč izloča več maščobe, telo pa se začne bolj potiti.


Akne so lahko prav poseben problem

Skrbna higiena je zelo pomembna, vendar pri aknah ne gre le za to, kako dobro se umiješ. Čeprav je na razpolago veliko krem in losionov, za akne ni popolnega hitrega zdravila. Nekaterim zelo pomaga sončenje. Pomembno je, da mozoljev ne stiskaš ali ne praskaš, čeprav bi to zelo rad storil. Tako ravnanje lahko namreč povzroči širitev infekcije in posledične brazgotine. Akne, ki se pojavijo v puberteti, navadno izginejo v poznih najstniških letih.


Med puberteto je vonj znoja močnejši kot prej

To je naravno, a prav zato moraš biti posebno pozoren pri higieni. Pomaga pogosto umivanje in uporaba dezodoransov. Pomembno je redno preoblačenje, saj vonj ostaja na oblekah in postaja še močnejši.


Puberteta je čas močnih in pogosto mešanih čustev

V nekaj dneh sta bili Suzana in Alenka najboljši prijateljici, nato sta se na smrt sprli in spet postali najboljši prijateljici.

Spremembe razpoloženja, nenadna močna čustva so ob odraščanju običajna. Tako fantje kot dekleta doživljajo nenadne spremembe razpoloženja. V enem trenutku si lahko sramežljiv in nezadovoljen s seboj, že v naslednjem samozavesten. To je lahko zelo nerazumljivo in zaskrbljujoče. Pomaga, če vemo, da se zelo veliko mladih v tem življenjskem obdobju počuti podobno.

 
Puberteta, kaj je to? Kdaj se začne?
• več
Poskrbeti zase. Akne so lahko prav poseben problem. Med puberteto je vonj znoja močnejši kot prej. Puberteta je čas močnih in pogosto mešanih čustev.
• več
Čustvene spremembe. Ali sem zdaj odrasel?
• več
© DZS, d. d., (2008 - 2011) | Pravna obvestila | Kolofon | Nagradne igre | Pogoji oglaševanja | Politika piškotkov