Pojdi iskat
eGradiva Predstavitve Dejavnosti Od A do Ž
/ Gradiva za osnovno šolo / Slovenščina / Aktualne vsebine / Puberteta / Kaj je to? Pišite nam Tiskaj stran
Gradiva za osnovno šolo
Dodatki in spremembe
Naša ulica
Novo 4. in 5.
PREDSTAVITVE IN DOGODKI
Predstavitve/dogodki
Svetovanja
 Arhiv dogodkov 

UČNA GRADIVA
Pravkar izšlo
V pripravi
Katalog gradiv

INFORMACIJE
Potrditve
 Recenzije
 Vprašajte nas

E-NOVICE
DZS

EPI BRALNE ZNAČKE

Domov
Kontakt
E-revija
Puberteta, kaj je to?


To je priprava telesa za prevzem odgovornosti odraslosti. Vključuje telesne spremembe, ki so potrebne, da ima oseba lahko spolne odnose in otroke. Puberteta se lahko prične že dve leti, preden opazimo vidne telesne spremembe.

Puberteta je lahko tudi čas zmedenosti. Lahko se počutiš, kot da ti telo namenoma nasprotuje. Vendar so ti telesni občutki in čustveno doživljanje povsem normalni.

Nihče ne ve povsem natančno, kaj sproži proces pubertete. Ni točno določene starosti, v kateri se puberteta začne in konča. Ta čas je lahko odvisen od številnih dejavnikov, kot so vpliv dednosti, hrane, ki jo uživaš, tvojega splošnega zdravstvenega stanja in drugih.

Spremembe, ki se dogajajo med puberteto, so posledica delovanja snovi, ki jih imenujemo "hormoni". Izloča jih žleza v glavi, ki se imenuje "hipofiza". Poleg vpliva, ki ga imajo na telesne spremembe, pa ti hormoni povzročajo tudi vrsto čustev in občutkov. Nekateri med njimi so lahko zate povsem novi. Postopno razumevanje teh občutkov je del odraščanja.


Starost, v kateri se puberteta začne, je od človeka do človeka različna


Pri nekaterih se prične že v starosti osmih let. Pri drugih se začne okoli desetega ali dvanajstega leta. Mnogi pa vstopijo v puberteto šele po trinajstem letu. Gotovo ti je težko, če se ti zdi, da so vsi že v puberteti, le ti pa zaostajaš za njimi. Prav tako je težko, če puberteta pri tebi nastopi bolj zgodaj kot pri prijateljih. Ob tem se počutiš nerodno in osamljeno. To je težko sprejeti. Pa vendar pomaga, če veš, da vsak vstopi v puberteto v različnem obdobju. Spremembe, ki se dogajajo med puberteto, so zelo osebne.


PRIMER GORANA, starega 13 let:
"Spraševal sem se, ali sem sploh normalen. Čeprav sem mislil, da vem, kaj se bo dogajalo, sem imel tako čudne občutke. Bilo je, kot da moje telo živi kar po svoje. O tem sem se hotel z nekom pogovoriti. Mislil sem, da sta mama in oče prestara, da bi to lahko razumela. Prijateljev nisem hotel povprašati, da se ne bi norčevali iz mene. Na koncu sem govoril s svojim starejšim bratom. Najprej se je malo šalil, potem pa mi je povedal, da se je v mojih letih enako počutil. Potem sem se pogovoril še z dvema prijateljema. Mislim, da jima je kar odleglo, da sta se lahko z nekom govorila o svojih občutkih."

 
Puberteta, kaj je to? Kdaj se začne?
• več
Čustvene spremembe. Ali sem zdaj odrasel?
• več
Poskrbeti zase. Akne so lahko prav poseben problem. Med puberteto je vonj znoja močnejši kot prej. Puberteta je čas močnih in pogosto mešanih čustev.
• več
© DZS, d. d., (2008 - 2011) | Pravna obvestila | Kolofon | Nagradne igre | Pogoji oglaševanja | Politika piškotkov