Pojdi iskat
eGradiva Predstavitve Dejavnosti Od A do Ž
Od A do Ž / Tematski projekti / Življenjska raznovrstnost / Ogrožena življenjska okolja / Senožetni sadovnjak Pišite nam Tiskaj stran
Tematski projekti
Kaj se dogaja v naravi?
Znamenite osebe
Pomembni dnevi in dogodki
Od A do Ž
PREDSTAVITVE IN DOGODKI
Predstavitve/dogodki
Svetovanja
 Arhiv dogodkov 

UČNA GRADIVA
Pravkar izšlo
V pripravi
Katalog gradiv

INFORMACIJE
Potrditve
 Recenzije
 Vprašajte nas

E-NOVICE
DZS

EPI BRALNE ZNAČKE

Domov
Kontakt
E-revija
Senožetni sadovnjak




 
Senožetni sadovnjaki so površine na težje dostopnih predelih, porasle z visokodebelnimi sortami sadnega drevja, kjer prevladujejo jablane in hruške. V Sloveniji so razširjeni v bližini kmetij, kjer poraščajo prehodne predele med gospodarskim poslopjem in poljem. 

Kmetje travo kosijo za spravilo ali pa se po njih pase živina. Drevesa imajo ogromne krošnje ter visoka in debela debla. Kmetje jih ne škropijo.

Za hrapavo skorjo drevesnih debel se zadržujejo številne drobne žuželke, ki predstavljajo pomemben vir hrane za  ptice duplarice.

Visokodebelne sadovnjake ogrožata zasajanje plantažnih sadovnjakov in razmeroma težko vzdrževanje. V zadnjem času pa tudi rastlinska zajedavka - bela omela.


Redke in ogrožene rastlinske vrste


Deltasti klinček
(klinčnice)
  
  Pikastocvetna kukavica
(kukavičevke)
  
 
    
 
Steblo in listi imajo kratke in mehke laske. Cvetovi so rdeči z belimi pikami in temnim obročem. Oprašujejo ga dnevni metulji. Uspeva na pustih silikatnih tratah.

  Ena najmanjših kukavic. Socvetje je na vrhu temno rjavo, kot bi bilo ožgano; zato ji pri nas pravimo tudi ogorelček. Raste na suhih travnikih. 
     
Travniška kadulja
(ustnatice)
 
   
     
Pritlični listi so združeni v listno rožico. Cvetovi so modri do modrovijoličasti, razporejeni v vretence. Raste predvsem na sončnih suhih pripotjih, pobočjih, traviščih in polsuhih apnenčastih tratah.     


Redke in ogrožene živalske vrste


Golob grivar
(golobi) 
  Zelena rega
(žabe)
        
Je največji med našimi golobi. Zlahka ga prepoznamo po belini na vratu in široki beli progi na stegnjeni peruti. Zgoraj je siv, spodaj pa rahlo rožnat. Najpogosteje ga srečamo v sadovnjakih, na košeninah in poljih. Gnezdo si splete iz vej na drevesu.   Je 4 do 5 centimetrov velika žaba. Na zgornji strani je zelena, prek oči ima rjavo črto. Trebušno stran telesa ima belo; grlo je pri samcu zlatorjavo, pri samici pa belkasto. Najpogosteje jo najdemo na listju obrežnega drevja in grmovja, na vlažnih travnikih, sadnem drevju, v vrtovih in parkih.
     
Čuk
(sove) 
 
   
     
Zelo majhna sova z rumenimi očmi in izrazitim obraznim pajčolanom. Je samotar. Gnezdi v drevesnih duplih.      

 
Ogrožena življenjska okolja
Senožetni sadovnjak
• več
Živa meja
• več
Mrtvica
• več
Žitno polje
• več
Suhi travnik
• več
© DZS, d. d., (2008 - 2011) | Pravna obvestila | Kolofon | Nagradne igre | Pogoji oglaševanja | Politika piškotkov