Pojdi iskat
eGradiva Predstavitve Dejavnosti Od A do Ž
Od A do Ž / Pomembni dnevi in dogodki / Marec / Prvi pomladni dan Pišite nam Tiskaj stran
Tematski projekti
Kaj se dogaja v naravi?
Znamenite osebe
Pomembni dnevi in dogodki
Od A do Ž
PREDSTAVITVE IN DOGODKI
Predstavitve/dogodki
Svetovanja
 Arhiv dogodkov 

UČNA GRADIVA
Pravkar izšlo
V pripravi
Katalog gradiv

INFORMACIJE
Potrditve
 Recenzije
 Vprašajte nas

E-NOVICE
DZS

EPI BRALNE ZNAČKE

Domov
Kontakt
E-revija
Pomladanska lekarna
(Povzeto po knjigi Lohmann/Eisenreich, Narava in letni časi, in učbenikih Nadja Prijatelj, Farmakognozija – Rastlinske droge, in Farmakognozija – Kemijska struktura naravnih spojin)

Navajeni smo, da se prehranjujemo s kulturnimi rastlinami, zato si komaj še predstavljamo, da so ljudje več deset tisočletij let živeli od divjih rastlin (in divjih živali). Seveda so poznali tudi njihovo zdravilno delovanje. Rastline so bile vedno hrana in zdravilo istočasno.

 

Katere lastnosti dajejo rastlinam zdravilni učinek? To je naravnost nepredstavljiva raznolikost učinkovin, ki v najmanjših koncentracijah delujejo na rastlinske in živalske organizme.

 

Rastlinske učinkovine delimo v več skupin. To so najprej močno delujoči alkaloidi, ki so strupene snovi, v majhnih dozah pa delujejo zdravilno. Rastline, v katerih prevladujejo tovrstni alkaloidi, niso primerne za pripravo čajev, temveč jih  uporabljamo v farmacevtski industriji. Mednje prištevamo atropin volčje češnje in kolhicin jesenskega podleska.

 

Pogoste so tudi grenčine. K njim prištevamo tri skupine: prave grenčine, kakršne so v koreninah svišča in v tavžentroži; aromatične grenčine, pri katerih sodelujejo tudi eterična olja (pelin, gozdni koren, kolmež); pekoče grenčine, ki jih vsebujeta poper in ingver.

 

Prave grenčine spodbujajo izločanje želodčnih sokov in učinkujejo krepilno. Podobno delujejo tudi aromatične grenčine – spodbujajo delovanje črevesja, žolča in jeter. Pekoče grenčine pa pospešujejo prebavo.

 

Zelo pomembna učinkovina so tudi eterična olja. To so lahko hlapne, dišeče snovi.

Eterična olja so v višjih rastlinah in le pri nekaterih niže razvitih organizmih, na primer pri hrastovem lišaju. Njegovo eterično olje uporabljajo za izdelavo parfumov. Zlasti veliko eteričnih olj vsebujejo rastline iz družin borovk, kobulnic (npr. kumina), ustnatic (npr. mrtva kopriva) in drugih. Nekatere rastline vsebujejo eterično olje le v nekaterih organih, druge v celotni rastlini. Pri teh je sestava eteričnega olja v različnih organih lahko drugačna. Eterična olja zaradi močnega vonja privabljajo opraševalce, mnoga delujejo antiseptično in varujejo rastline, nekatera pa zavirajo kalitev.


   
Slika 1: Navadna kumina. Plodove kumine uporabljamo kot začimbo. Dodajamo jih kvašenemu testu, pecivu, omakam, vloženi zelenjavi, žganju in likerjem. Iz mladih poganjkov in korenin ponekod pripravljajo okusno juho. Slika 2: Kopriva. Stari Rimljani so pekoče liste koprive polagali na revmatične sklepe. V Evropi so v času, ko še niso poznali bombaža, iz koprivovih vlaken izdelovali tkanino. Mlade poganjke koprive pa dandanes ponekod pripravljajo enako kot špinačo. 
 

Večina rastlin vsebuje manj kot 1 % eteričnih olj, nekatere nekaj odstotkov, zelo redke, na primer cvet dišečega klinčevca, pa več kot 15 %. Večino eteričnih olj, ki jih uporabljamo v farmaciji, pridobivajo iz svežih ali posušenih rastlinskih delov z destilacijo z vodno paro. Postopek so iznašli v Indiji 3000 let pr. n. š.

 

Iz nekaterih vrst citrusov pridobivajo eterično olje s stiskanjem. Sveže zunanje dele lupin stiskajo med valji, ki imajo nožke ali konice, da prebodejo votline z eteričnim oljem. Izločeno eterično olje sperejo s tankim curkom vode in nastalo emulzijo ločijo.

 

Zaradi kompleksne sestave eteričnih olj in prisotnosti drugih zdravilnih učinkovin (čreslovine, fenolne kisline, flavonoidov, grenčine in drugih spojin) imajo droge pogosto več različnih učinkov. Delovanje izoliranih eteričnih olj je lahko drugačno ali slabše od delovanja drog. Primer je prava kamilica. Njeno eterično olje deluje slabše od izvlečka. Vzrok je majhna vsebnost eteričnega olja in prisotnost drugih spojin v drogah.

 


Slika 3: Prava kamilica. Njeni cvetovi imajo značilen, izrazit vonj in nekoliko grenek okus.

 

Nekatera eterična olja imajo neželene učinke in niso primerna za vse skupine ljudi. Previdnost je potrebna zlasti pri nosečnicah in majhnih otrocih. Eterična olja lahko povzročajo alergijske reakcije. Eterična olja moramo odmerjati zelo previdno. Ker so topna v maščobah (so lipofilna), se hitro absorbirajo skozi kožo in sluznice. Pri stiku s kožo ali sluznico dražijo, zaužitje večjih količin pa povzroča slabost in bruhanje.

Prvi pomladni dan - 21. marec
Vsepovsod se množijo znamenja, da bo čas golih poganjkov kmalu minil. Drevesa in grmi začenjajo brsteti – seveda različno od vrste do vrste, nekatere prej, druge kasneje, nekatere najprej cvetijo, druge najprej olistajo. Prve cvetijo leska, vrba in jelša.   • več
 
© DZS, d. d., (2008 - 2011) | Pravna obvestila | Kolofon | Nagradne igre | Pogoji oglaševanja | Politika piškotkov