Pojdi iskat
eGradiva Predstavitve Dejavnosti Od A do Ž
Od A do Ž / Tematski projekti / Nangpai Gosum 2004 Pišite nam Tiskaj stran
Tematski projekti
Kaj se dogaja v naravi?
Znamenite osebe
Pomembni dnevi in dogodki
Od A do Ž
PREDSTAVITVE IN DOGODKI
Predstavitve/dogodki
Svetovanja
 Arhiv dogodkov 

UČNA GRADIVA
Pravkar izšlo
V pripravi
Katalog gradiv

INFORMACIJE
Potrditve
 Recenzije
 Vprašajte nas

E-NOVICE
DZS

EPI BRALNE ZNAČKE

Domov
Kontakt
E-revija
Nangpai Gosum 2004 
(besedilo: Tadej Golob, fotografije: Urban Golob)


Višina:  7110 m do 7351 m 
Lokacija: meja med Nepalom in Tibetom
 

Sedemtisočak Nangpai Gosum leži v Himalaji na meji med Nepalom in Tibetom v neposredni bližini Čo Oja, šeste najvišje gore sveta. Čeprav je Nangpai Gosum na očeh številnih alpinistov, pa do sedaj z nepalske (južne) strani sploh še ni bil osvojen.


Nangpai Gosum sestavljajo trije samostojni vrhovi, ki se dvigajo od 7110 m do 7351 m in ki proti jugu padajo z zelo strmimi ledeno-skalnimi stenami, ki ponujajo prvovrstne alpinistične cilje tudi v svetovnem merilu. Skoraj dva tisoč metrov visoke stene obljubljajo zelo težavno nekaj dni trajajoče plezanje na veliki nadmorski višini.

Izziv južnih sten Nangpai Gosuma je sprejelo šest slovenskih alpinistov – Urban Golob, Uroš Samec, Urban Ažman, Tadej Golob, Rok Blagus in Samo Krmelj ter zdravnik Žare Guzej, ki odhajajo na odpravo sredi septembra 2004. Člani odprave so vrhunski športniki, ki imajo za seboj že vzpone na osemtisočake, prve pristope na himalajske gore, drzne vzpone v Andih in nič manj težavne smeri v domačih gorah in drugih evropskih gorstvih.

Nangpai Gosum ali Pasang Lhanu?
Gora Nangpai Gosum ima tri vrhove. Ta, na katerega se je podala naša odprava, nosi ime Nangpai Gosum 1. V spomin na prvo Šerpano, ki je dosegla vrh, a je umrla ob sestopu, so vrhu dodali še ime Pasang Lhanu. Pred kakim letom je to postal tudi uradni naziv gore.



Zanimivo


Kaj pomeni aklimatizacija?

Zračni tlak z višino pada. To pomeni, da je v velikih višinah na voljo manj zraka za dihanje. Na višini 5000 metrov, na kateri se nahaja bazni tabor odprave Nangpai Gosum, ga je, recimo, na voljo kar pol manj kot ob morju. Človeško telo se lahko prilagodi na to le do neke mere, pa še za to potrebuje čas. Procesi aklimatizacije še niso docela raziskani, znano pa je, da se tistim, ki dlje časa prebivajo na veliki višini zgosti kri, ker začne telo proizvajati več rdečih krvnih telesc, ki oskrbujejo možgane s kisikom. Kako hitro in uspešno gre to, je odvisno od vsakega posameznika in od višine, na kateri se nahaja. Toda ne glede na to, se višje od 7500 metrov človek ne more zadrževati dlje časa. To območje zato pogosto imenujemo tudi "cona smrti". Alpinisti se ob uspešni aklimatizaciji sicer lahko povzpnejo tudi na vrhove, višje od te meje (brez kisika so se povzpeli že tudi na Everest), vendar se morajo zelo hitro po doseženem vrhu vrniti v dolino, sicer tvegajo trajne okvare ali celo smrt.

Nangpai Gosum 2004 (reportaža)
Začelo se je ... , ma, niti ne slabo, samo duhamorno. Prileteli smo v Katmandu, v dveh rekordnih dneh uredili vse zadeve z nepalsko birokracijo, dobili dovoljenja, spakirali tovore, jih lepo razdelili na nosaških trideset kilogramov, naročili taksije, ki naj nas pridejo iskat pred hotel ob petih zjutraj, da bomo prvi na letalu za Luklo in ...   • več
Komentar:
Št. komentarjev 15
 
Slike iz področja
Nangpai Gosum 1 v popoldanskem soncu. (foto: Remi Thivel) Pot nas bo vodila skozi Namče Bazar (3700 m), glavno mesto Slo Kumbuja oziroma dežele Šerp. Pot po himalajskih dolinah na višini blizu 5000 metrov. V goratem delu Nepala ne poznajo cest, zato vsi tovori romajo na hrbtih nosačev.
Tipično vzdušje v odpravarski jedilnici baznega tabora. Dostop do gora vodi skozi skoraj neprehodne soteske in čez drzne mostove. Mlada Šerpani v Namče Bazarju. Prodaja sira na sejmu v Namče Bazarju.
Osemtisočaki
Na svetu je 14 gora z vrhovi čez 8000 metrov. Vsi so v Himalaji (s Karakorumom), in to večinoma na meji, tako da pripadajo po dvema državama.
Gora Višina v metrih
Everest 8848
K2 8611
Kančendzenga 8586
Lotse 8516
Makalu 8463
Čo Oju 8201
Daulagiri 8167
Manaslu 8163
Nanga Parbat 8126
Anapurna 8091
Gašerbrum 8068
Broad Peak 8051
Gašerbrum 2 8035
Šiša Pangma 8027
Slovenci so se povzpeli že na vse osemtisočake (prvi je bil leta 1975 Makalu). Največ, deset uspešnih vzponov, je opravil Viki Grošelj.
Aktualne povezave
Planinska zveza RS
Domača stran Urbana Goloba
gore-ljudje.net
© DZS, d. d., (2008 - 2011) | Pravna obvestila | Kolofon | Nagradne igre | Pogoji oglaševanja | Politika piškotkov