Pojdi iskat
eGradiva Predstavitve Dejavnosti Od A do Ž
Od A do Ž / Pomembni dnevi in dogodki / Marec / Svetovni teden možganov Pišite nam Tiskaj stran
Tematski projekti
Kaj se dogaja v naravi?
Znamenite osebe
Pomembni dnevi in dogodki
Od A do Ž
PREDSTAVITVE IN DOGODKI
Predstavitve/dogodki
Svetovanja
 Arhiv dogodkov 

UČNA GRADIVA
Pravkar izšlo
V pripravi
Katalog gradiv

INFORMACIJE
Potrditve
 Recenzije
 Vprašajte nas

E-NOVICE
DZS

EPI BRALNE ZNAČKE

Domov
Kontakt
E-revija
Zakaj imaš možgane?


Naša čutila vsak trenutek pošiljajo različna sporočila v možgane. Sporočila potujejo po živcih. Možgani so dobro zavarovani v glavi. Vse, kar delaš, vsak tvoj gib, nadzorujejo možgani. Z njimi misliš. Možgani ti omogočajo, da sanjaš in delaš načrte, da se učiš in si zapomniš, da hodiš in govoriš, da vidiš in slišiš, pišeš in bereš, da se jokaš in smejiš. Možgani nadzorujejo tudi tvoje dihanje in bitje srca. Zato možganom pravimo tudi »nadzorna soba« telesa.

Ali veš, da lahko nekomu podamo roko šele takrat, ko pride do roke sporočilo iz možganov?

Možgani delujejo bolje kot katerikoli računalnik, ki je bil narejen do sedaj!

Ločimo velike možgane, male možgane in možgansko deblo. Veliki možgani so razdeljeni na dve polobli, ki sta med seboj povezani.



Slika 1: Možgani so zgrajeni iz dveh polobel. Leva polobla uravnava in skrbi za delovanje desne polovice telesa, desna polobla pa za delovanje leve polovice telesa. Ugotovili so, da uravnava leva polovica možganov večino razumsko-gibalnih dejavnosti, desna pa umetniško-zaznavne dejavnosti.

Mali možgani skrbijo za usklajeno delovanje naših gibov. Vsa sporočila, ki pridejo po čutilnih živcih iz naših mišic, se v malih možganih uredijo in uskladijo, šele nato potujejo naprej v velike možgane.

Možgansko deblo uravnava procese, ki so pomembni za življenje. To so potenje, solzenje, dviganje dlak, požiranje hrane, bitje srca in podobno.


Slika 2: Lega velikih možganov, malih možganov in možganskega debla

Svetovni teden možganov
Svetovni teden možganov bo v letošnjem letu spremljala pod okriljem Slovenskega društva za nevroznanost (SiNAPSA) in Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti vrsta različnih dejavnosti, s katerimi bodo predstavili delovanje živčevja, nevroznanstveno raziskovalno delo na vseh področjih znanosti ter nova spoznanja in dosežke pri različnih boleznih in okvarah živčevja.   • več
 
© DZS, d. d., (2008 - 2011) | Pravna obvestila | Kolofon | Nagradne igre | Pogoji oglaševanja | Politika piškotkov