Pojdi iskat
eGradiva Predstavitve Dejavnosti Od A do Ž
Od A do Ž / Pomembni dnevi in dogodki / Oktober / Mednarodni dan živali (5. 10.) Pišite nam Tiskaj stran
Tematski projekti
Kaj se dogaja v naravi?
Znamenite osebe
Pomembni dnevi in dogodki
Od A do Ž
PREDSTAVITVE IN DOGODKI
Predstavitve/dogodki
Svetovanja
 Arhiv dogodkov 

UČNA GRADIVA
Pravkar izšlo
V pripravi
Katalog gradiv

INFORMACIJE
Potrditve
 Recenzije
 Vprašajte nas

E-NOVICE
DZS

EPI BRALNE ZNAČKE

Domov
Kontakt
E-revija
Slovenija je po svoji izjemni naravni raznolikosti biser Evrope

(Ob mednarodnem dnevu živali)

Med evropskimi deželami spada Slovenija po življenjski raznovrstnosti (biodiverziteti) kot ena redkih vročih točk Stare celine v sam vrh in v svetovnem merilu takoj za skupino dežel s tropskim deževnim pragozdom. V Evropi so pomembne vroče točke še v Pirenejih in Južni Franciji, Dinaridih, Karpatih ter v Grčiji in Turčiji. (Tone Novak; Biologija, Raznolikost živih bitij, DZS, 2005)

Kljub idealni legi pa se zadnjih nekaj deset let raznolikost življenja zmanjšuje tudi pri nas. Zmanjševanje številčnosti živalskih in rastlinskih vrst je posledica razvoja industrije ter prometne infrastrukture, kar se kaže v onesnaževanju površinskih in podzemnih vod, zraka in zemlje.
Živalski svet ogrožajo tudi regulacije rek, naseljevanje tujerodnih vrst, širjenje mest, monokulturno intenzivno kmetijstvo … Mnoge habitate smo tako spremenili, da so si posamezne živalske vrste morale poiskati nadomestne teritorije. Težavo povzroča tudi intenzivno izkoriščanje, predvsem za lov in ribolov. Nekatere vrste so postale tako redke in maloštevilčne, da so jih uvrstili že na Rdeči seznam ogroženih vrst.

Danes je okoli 10 odstotkov slovenskega ozemlja uvrščenega v zavarovana območja. Načrtuje se, da bi do leta 2008 razširili ta območja na 30 odstotkov. Zavarovana območja so namenjena ohranjanju in varovanju življenjske raznovrstnosti in naše kulturne dediščine.

Z vstopom v Evropsko unijo se je Slovenija pridružila vseevropski mreži NATURA 2000, katere osnovni cilj je ohranjanje življenjske raznovrstnosti za prihodnje rodove. V projekt NATURA 2000 so vključena posamezna varstvena območja, ki zavzemajo kar 35 odstotkov slovenskega ozemlja.

Kljub trudu, da bi ohranili vse nekdaj živeče živalske vrste, pa so nekatere na območju Slovenije že izumrle oziroma so domnevno izumrle: medvedica, netopir blasijev podkovnjak, metulj vzhodni lepotec, riba primorski podust, kačji pastir velika peščenka in številne druge.

Vsi, ki želite izvedeti več o življenjski raznovrstnosti in ohranjanju naravnih habitatov, si poglejte spletne strani:

www.gov.si/mop/podrocja/uradzaokolje_sektorvarstvonarave/projekti/natura2000/projektivec

www.umanotera.org/index.php?node=11

http://www.zrsvn.si/slo/

 
Sorodni članki
Življenjska raznovrstnost v Sloveniji
• več
Članki uporabnikov
Beli dihur
• več
© DZS, d. d., (2008 - 2011) | Pravna obvestila | Kolofon | Nagradne igre | Pogoji oglaševanja | Politika piškotkov