Pojdi iskat
eGradiva Predstavitve Dejavnosti Od A do Ž
/ Gradiva za osnovno šolo / Slovenščina / Vsebine za tekmovanja / Zgodovina / Namakalne naprave in zemljiška razdelitev v starem Egiptu Pišite nam Tiskaj stran
Gradiva za osnovno šolo
Dodatki in spremembe
Naša ulica
Novo 4. in 5.
PREDSTAVITVE IN DOGODKI
Predstavitve/dogodki
Svetovanja
 Arhiv dogodkov 

UČNA GRADIVA
Pravkar izšlo
V pripravi
Katalog gradiv

INFORMACIJE
Potrditve
 Recenzije
 Vprašajte nas

E-NOVICE
DZS

EPI BRALNE ZNAČKE

Domov
Kontakt
E-revija
Namakalne naprave in zemljiška razdelitev v starem Egiptu


Zaradi vročega in suhega podnebja je zemlja v Egiptu rodila le, če so polja namakali. Zato so že zgodaj zgradili številne kanale in namakalne naprave. Zemlja je bila v veliki medi državna, kraljeva last in so jo kmetom podeljevali v obdelavo proti plačilu določenih davščin. Zemljo so vsako leto po poplavah znova odmerili. Polja so zaradi blata, ki ga je nanosil Nil in zaradi namakanja zelo bogato obrodila.

 

Ko se je Sesostris vrnil v Egipt in kaznoval brata, je določil množico ujetnikov, ki jih je privedel iz osvojenih pokrajina, za prisilno delo. Vlačiti so morali velikanske kamne, ki so jih bili pod tem kraljem pripravili za zgradbo Hefaistovega svetišča, in izkopali so vse prekope, ki prepletajo danes Egipt. Nekdaj je bila celotna pokrajina prikladna za ježo in vožnjo, Sesostrisovi tlačani pa so ji to ugodnost vzeli, četudi proti volji: zakaj od tistega časa dalje ne moreš po Egiptu ne jahati ne voziti, dasiprav je ves ena sama ravnina. Krivi pa so številni kanali, ki vsevprek presekavajo in križajo zemljino. Kanale je dal kralj speljati zato, ker so prebivalci mest, ki ne stojijo ob reki, temveč v notranjosti dežele, trpeli zaradi pomanjakanja vode, kadar je reka upadla, in so morali piti slaničnico iz vodnjakov. Temu naj bi odpomogli prekopi.

Ta kralj je premeril, kot so pravili, vso zemljo v državi. Sleherni Egipčan je dobil svoj enako velik četverokoten kos zemlje in od njega je za vzdrževanje dvora vsako leto plačeval določen davek v državno zakladnico. Če je komu reka odtrgala del posestva, je obvestil kralja, ta pa je poslal ljudi, da so škodo pregledali in izmerili, za koliko se je zemljišče zmanjšalo, ter določili, koliko bp plačeval v prihodnje, sorazmerno s predpisanim davkom. To je bil po mojem vzrok, da so v Egiptu iznašli zemljemerstvo in od tam je ta umetnost prišla v Helado; zakaj sončno uro s kazalcem in podelitev dneva na dvanajst ur imajo Grki od Babiloncev.

 

Herodot

 

 

Sesostris = Ramzes II.

Hefaist = bog vojske in kovaštva

Slaničnica = slana voda, ki se pojavlja v vodnjakih

Helada = Grčija

 
© DZS, d. d., (2008 - 2011) | Pravna obvestila | Kolofon | Nagradne igre | Pogoji oglaševanja | Politika piškotkov