Pojdi iskat
eGradiva Predstavitve Dejavnosti Od A do Ž
Od A do Ž / Pomembni dnevi in dogodki / Oktober / Mednarodni dan otrok (1. - 7. 10.) Pišite nam Tiskaj stran
Tematski projekti
Kaj se dogaja v naravi?
Znamenite osebe
Pomembni dnevi in dogodki
Od A do Ž
PREDSTAVITVE IN DOGODKI
Predstavitve/dogodki
Svetovanja
 Arhiv dogodkov 

UČNA GRADIVA
Pravkar izšlo
V pripravi
Katalog gradiv

INFORMACIJE
Potrditve
 Recenzije
 Vprašajte nas

E-NOVICE
DZS

EPI BRALNE ZNAČKE

Domov
Kontakt
E-revija
Pravice otrok

(povzeto po učbeniku Družba 4 avtoric E. Hriberšek Balkovec, D. Kos, M. Košak, M. Perger Kuščer, H. Smrtnik Vitulič, ilustracije: M. Lampe Kajtna)

Mnoge pravice otrok in odraslih so enake, saj imamo vsi ljudje — ne glede na starost —  enake osnovne potrebe.
Nekatere pravice otrok in odraslih pa se razlikujejo. Otroci so v nekaterih značilnostih drugačni od odraslih. Ne zmorejo na primer opravljati težkih fizičnih del, ki jih zmorejo odrasli. Zato jih nihče ne sme siliti, da takšna dela opravljajo.
Otroci še ne razumejo vsega, kar lahko razumejo odrasli. Zato otroci nimajo volilne pravice, ki jo imajo odrasli. Odrasli se na volitvah odločajo zase in za otroke.
Leta 1989 je 190 različnih držav ob Konvenciji o človekovih pravicah zagotovilo, da bodo poskrbele za zaščito pravic otrok. Te države so pod vodstvom OZN podpisale Konvencijo o otrokovih pravicah. V Konvenciji o otrokovih pravicah so zapisane osnovne pravice otrok. Te pravice naj bi imeli vsi otroci na svetu. Odrasli in država morata poskrbeti, da otrok ne bo nihče žalil, pretepal, jim preprečil, da se igrajo, ali kako drugače kršil njihovih osnovnih pravic.



 

Pravica vseh otrok je, da živijo s svojimi starši.
Vsak otrok ima pravico živeti s svojimi starši. Otrokom, ki ne morejo živeti s svojimi  starši, moramo poiskati ljudi, ki bodo zanje skrbeli. Če starša živita ločeno, potem ima otrok pravico, da ima stike tudi s tistim staršem, pri katerem ne živi.


Pravica vseh otrok je, da povedo svoje mnenje.

Ljudje smo si različni in ne razmišljamo vsi enako. Vsi imamo pravico, da povemo svoje mnenje. Tudi vsak otrok ima pravico, da pove tisto, kar misli.

Pravica vseh otrok je, da se družijo z ljudmi, ki so jih izbrali sami.
Otrok si sam izbere svojo družbo. Nihče nima pravice, da otrokom vsiljuje svoje mnenje o tem, s kom naj preživljajo prosti čas.

 

Pravica vseh otrok je, da z njimi lepo ravnajo.
Nihče ne sme žaliti otrok ali jih pretepati. Če ljudje, s katerimi otrok živi, z njim slabo ravnajo, potem ga mora država zaščititi.

Pravica vseh otrok je, da hodijo v šolo.
V šoli otroci pridobivajo znanje in izkušnje, ki jih potrebujejo za nadaljnje življenje.
Vsi ljudje v državi imajo možnost, da po zaključeni osnovni šoli nadaljujejo šolanje na poklicnih ali srednjih šolah.

Pravica vseh otrok je, da se igrajo.
Otroci in odrasli imajo pravico, da si odpočijejo po napornem delu ali učenju, saj je počitek pomemben za zdravje in dobro počutje. V prostem času lahko počivamo, se ukvarjamo s športom, počnemo stvari, ki so nam všeč.

 

   

Pravica vseh otrok je, da nekatere stvari ohranijo zase.
Nihče ne sme prisluškovati telefonskim pogovorom ali brati tujih pisem. Nihče nima pravice vstopiti v stanovanje ali hišo, kjer družina živi, če ni član te družine in mu tega člani družine ne dovolijo.

Pravica vseh otrok je, da imajo zdravstveno zaščito in zdravniško pomoč.
Odrasli v družini poskrbijo, da imajo otroci primerno hrano, obleko in zdravo okolje. Otroci imajo pravico, da gredo k zdravniku in zobozdravniku, kadar potrebujejo zdravniško pomoč.

Pravice otrok, ki so drugačni.
Otroci, ki slabše vidijo ali slišijo, in tisti, ki so na invalidskem vozičku, ne zmorejo istega kot zdravi. Zato potrebujejo našo podporo, pomoč in razumevanje. Tudi oni imajo pravico do šolanja in razvoja svojih sposobnosti.

 

 
Delovni list - Lahko pravice napačno razumemo? (iz Družba 4, delovni zvezek, avtoric: E. Hriberšek Balkovec, D. Kos, M. Košak, M. Perger Kuščer, H. Smrtnik Vitulić)
• več
Otrokove pravice imajo več ravni (dr. Zoran Pavlović)
Povzetek predavanja s sipmozija Iz Zakaj-a raste Vedež (Zreče, 6. in 7. maj 2005)
• več
© DZS, d. d., (2008 - 2011) | Pravna obvestila | Kolofon | Nagradne igre | Pogoji oglaševanja | Politika piškotkov