Pojdi iskat
eGradiva Predstavitve Dejavnosti Od A do Ž
Od A do Ž / Znamenite osebe / Pravljičarji / H. C. Andersen Pišite nam Tiskaj stran
Tematski projekti
Kaj se dogaja v naravi?
Znamenite osebe
Pomembni dnevi in dogodki
Od A do Ž
PREDSTAVITVE IN DOGODKI
Predstavitve/dogodki
Svetovanja
 Arhiv dogodkov 

UČNA GRADIVA
Pravkar izšlo
V pripravi
Katalog gradiv

INFORMACIJE
Potrditve
 Recenzije
 Vprašajte nas

E-NOVICE
DZS

EPI BRALNE ZNAČKE

Domov
Kontakt
E-revija

H. C. Andersen

 

 

 

 

1805-1875

 

 

 

Danski pisatelj in svetovno znani pravljičar Hans Christian Andersen se je rodil 2. 4. 1805 v mestu Odense očetu čevljarju in materi perici.

Po zgodnji očetovi smrti in skromnem šolanju se je preselil v Köbenhavn, kjer je, preden je zaslovel kot pisatelj in dramatik, začel nastopati kot pevec, plesalec in igralec. Po letu 1831 se je odpravil na mnoga potovanja po Evropi, Mali Aziji in Afriki ter svoje vtise in doživetja popisal v številnih potopisih in spominih.

Pravljice je začel objavljati leta 1835, najprej kot knjižice, ki so izhajale v božičnem času. Sprva so to bile pravljice, ki jih je slišal v otroštvu, postopoma pa je začel pisati svoje. V tretji knjigi (1837) sta bili med drugimi tudi Mala morska deklica in Cesarjeva nova oblačila, ki sta poleg Grdega račka med najbolj znanimi.

Njegove pravljice so nastajale po eni strani pod vplivom izročila pravljic Tisoč in ena noč, po drugi strani pa pod vplivom pravljic bratov Grimm. Pravljice v njegovem času so bile večinoma vzgojne, on pa je v svoje vnesel dvoumnost, poistenje z nesrečnimi in drugačnimi ter družbeno kritičnost. Iz nekaterih veje optimistična vera v zmago dobrega, na primer prav v Grdem račku, druge pa se končajo žalostno, na primer Deklica z vžigalicami. Zaradi svojega značilnega novega sloga in vsebine Andersen slovi kot oče sodobne pravljice.

(pripravila Breda Rajar)

 
© DZS, d. d., (2008 - 2011) | Pravna obvestila | Kolofon | Nagradne igre | Pogoji oglaševanja | Politika piškotkov