Pojdi iskat
eGradiva Predstavitve Dejavnosti Od A do Ž
Od A do Ž / Znamenite osebe / Fiziki / A. Einstein Pišite nam Tiskaj stran
Tematski projekti
Kaj se dogaja v naravi?
Znamenite osebe
Pomembni dnevi in dogodki
Od A do Ž
PREDSTAVITVE IN DOGODKI
Predstavitve/dogodki
Svetovanja
 Arhiv dogodkov 

UČNA GRADIVA
Pravkar izšlo
V pripravi
Katalog gradiv

INFORMACIJE
Potrditve
 Recenzije
 Vprašajte nas

E-NOVICE
DZS

EPI BRALNE ZNAČKE

Domov
Kontakt
E-revija
Albert Einstein
1879-1955

Albert Einstein, nemško-švicarsko-ameriški fizik, rojen 14. 3. 1879 v Ulmu (Nemčija), umrl 18. 4. 1955 v Princetonu (ZDA). Einstein je najbolj znan po svoji teoriji relativnosti. Leta 1921 je dobil Nobelovo nagrado za fiziko za razlago fotoelektričnega pojava. Znan je postal leta 1905, ko je razvil teorijo relativnosti, razložil fotoelektrični pojav in Brownovo gibanje, to je gibanje mikroskopskih delcev v suspenzijah, ki ga je opazil škotski botanik Robert Brown leta 1827. Videl je, da se zrnca cvetnega prahu v vodi neurejeno gibljejo v vse smeri. Einstein je to gibanje pojasnil s trki molekul. To je bil prvi pojav, ki je pokazal vpliv posameznih molekul, tako da je bila s tem atomska teorija zgradbe snovi dokončno sprejeta tudi med največjimi dvomljivci.

Angleška odprava londonske kraljevske astronomske družbe je ob sončnem mrku leta 1919 izmerila odklon svetlobe v gravitacijskem polju Sonca in s tem potrdila napoved teorije relativnosti nemškega znanstvenika. Einstein je čez noč postal slaven. Že med vojno si je prizadeval za mir in po uspehu ekspedicije je za londonski Times poljudno opisal svojo teorijo, tudi z namenom, da bi izboljšal razumevanje med obema narodoma, ki sta si stala nasproti med vojno. Opis je zaključil s šaljivim opisom relativnosti: “Danes me v Nemčiji imenujejo nemškega učenjaka, v Angliji pa švicarskega Žida. Če bi se kdaj zgodilo, da bi postal nepriljubljen, bi me Nemci imeli za švicarskega Žida, Angleži pa za nemškega učenjaka!”

Nekaj podobnega se je v času nacizma res zgodilo. Einstein je bil ob Hitlerjevem prevzemu oblasti na obisku v ZDA, ki so takrat postale njegova nova domovina. V obdobju hladne vojne si je kot prepričan mirovnik močno prizadeval za odpravo jedrske grožnje, za katero je bil delno odgovoren tudi sam, saj je s pismom ameriškemu predsedniku Rooseveltu odločilno vplival, da so se ZDA odločile narediti atomsko bombo. Ob nastanku židovske države so Einsteinu ponudili mesto predsednika Izraela, vendar se je zahvalil za zaupanje in se še naprej ukvarjal s fiziko.

“Poslednji cilj znanstvenega spoznanja je razložiti čim več dejstev z najmanjšim številom aksiomov in domnev,” je nekoč rekel Albert Einstein.
 
 
© DZS, d. d., (2008 - 2011) | Pravna obvestila | Kolofon | Nagradne igre | Pogoji oglaševanja | Politika piškotkov