Pojdi iskat
eGradiva Predstavitve Dejavnosti Od A do Ž
Od A do Ž / Znamenite osebe / Fiziki / I. Newton Pišite nam Tiskaj stran
Tematski projekti
Kaj se dogaja v naravi?
Znamenite osebe
Pomembni dnevi in dogodki
Od A do Ž
PREDSTAVITVE IN DOGODKI
Predstavitve/dogodki
Svetovanja
 Arhiv dogodkov 

UČNA GRADIVA
Pravkar izšlo
V pripravi
Katalog gradiv

INFORMACIJE
Potrditve
 Recenzije
 Vprašajte nas

E-NOVICE
DZS

EPI BRALNE ZNAČKE

Domov
Kontakt
E-revija

Isaac Newton

1643-1727

Slika 1  Zgodba pripoveduje, da je Newton odkril zakone gibanja, ko je ležal pod drevesom, s katerega je padlo jabolko.

Slika 2  Naslovnica Newtonove knjige “Matematična načela filozofije narave”

Isaac Newton, angleški naravoslovec in matematik, rojen 4. 1. 1643 v Woolsthorpu, Lincolnshire, umrl 20. 3. 1727 v Londonu. Po julijanskem koledarju je bil Newton rojen na božični dan leta 1642. Ker je bil natančnejši gregorijanski koledar (vpeljan leta 1582) takrat še nov, ga niso povsod uporabljali, zato pogosto navajajo letnico njegovega rojstva še po starem julijanskem koledarju.

Newton je bil zelo vsestranski fizik. Med drugim je odkril zakone gibanja - Newtonove zakone. Odkril je tudi gravitacijski zakon, ki opisuje težo nebesnih in drugih teles. Zgodba pripoveduje, da je odkril zakone gibanja planetov, ko je ležal pod jablano in videl, kako jabolko pada na tla (slika 1). Čeprav zgodba o jabolku verjetno ne drži, je Newton pokazal, da veljajo za gibanje planetov in teles na Zemlji - kot so jabolka - enaki zakoni. Zakone gibanja je opisal v knjigi “Matematična načela filozofije narave” (slika 2), ki je izšla leta 1687 v latinščini v nakladi 400 izvodov. Veliko se je ukvarjal tudi z optiko: odkril je, da dobimo po prehodu bele svetlobe skozi prizmo mavrične barve. Izumil je tudi zrcalni teleskop (zvezdogled). Po njegovem načinu so še danes zgrajeni največji teleskopi. Enega prvih teleskopov je Newton pokazal kralju Karlu II. in ga nato podaril Kraljevski družbi (Royal Society), ta pa ga je takrat sprejela za svojega rednega člana.

Newton je bil med drugim tudi član angleškega parlamenta, vendar ni pogosto sodeloval v razpravah. Resno je opravljal službo nadzornika in pozneje upravnika v kovnici denarja. Od leta 1703 je bil tudi predsednik Kraljevske družbe, leta 1705 pa ga je kraljica Ana povzdignila v viteza: odtlej se je imenoval sir Isaac Newton.

 
© DZS, d. d., (2008 - 2011) | Pravna obvestila | Kolofon | Nagradne igre | Pogoji oglaševanja | Politika piškotkov